Uudiskohteen piha, Hyvinkää, 2021-2022

Uudiskohteen piha, Hyvinkää, 2021-2022

Kohteessa aloitettiin työt tyhjällä tontilla talon asemoinnista lähtien yhteistyössä rakennusten pääsuunnittelijan kanssa. Rinnetontin jylhät maisemat järvelle kirvoitti ideat pihasuunnitelmaa luodessa. Tämä piha vaatii korkeat tukimuurit ja pengerrykset. Tontille rakennettiin yksikerroksinen omakotitalo ja autotalli.

Rinnetontti voi olla haastavampi rakentaa ja suunnitella, mutta se tarjoaa mahdollisuuden todella näyttäville maisemoinneille. Tässä kohteessa saumaton yhteistyö alkutekijöistä lähtien asiakkaan, rakennuksen suunnittelijan ja tuttujen aliurakoitsijoiden kanssa mahdollisti haastavan kokonaisuuden toteutuksen.

 

Rakennustyöt tontilla alkoivat kallion räjäytystöillä keväällä 2022 ja maanrakennustyöt jatkuivat lähes taukoamatta syksyyn. Viimeiset viherrakennustyöt valmistuivat syksyn ensimmäisten pakkaspäivien korvilla marraskuussa.

Autotallin taakse rakennettiin korkea tukimuuri, joka toimii ylä- ja alapihan rajauksessa. Muuri on kiinni portaikossa ja muuri jatkuu portaikon molemmin puolin yläpihalle asti. Pääsisäänkäynnin yhteydessä kiviportaat ovat rinnepihalla turvallinen ja pitkäikäinen ratkaisu, jyrkkien polkujen ja kuluvien puuportaiden sijaan.

Ylä- ja alapihaa yhdistää pääsisäänkäynnin puolelta kiviportaat ja rakennuksen toisella sivulla kulku taittuu nurmikon ja jyrkähkön kivituhkakäytävän kautta.

Massiiviset kiviportaat yhdistyvät pääoven edustalla kiveysalueeseen, joka yhdistyy puiseen porrasterassiin.

Kulku toisella puolen rakennusta, joka yhdistyy alapihan nurmialueeseen ja kivituhkalla päällystettyyn ajopihaan.

Rakennusvaiheen kuvia:

Rakennuskokonaisuus talon ja pihan osalta alusta loppuun on suuri ja vaatii kärsivällisyyttä. Lopputulos on kuitenkin enemmän kuin silmänilo käyttäjälleen. Rakennuksen takaa louhittu kallio jätettiin avonaiseksi, joka istui maisemaan täydellisesti sellaisenaan ja luo hienon kontrastin maisemalle.

Pihasuunnittelija: Pihaus Oy, Jenna Pelttari

Avustava suunnittelu: Pihaus Oy, Elli Teitto

Pääsuunnittelija: PM.Lehtinen Tmi

Maanrakennus: MJM-Kuljetus Oy

Maanrakennus ja koneurakointi: Urakointi Haantaus Oy ja Kuokkarent & Rakennus, Matti Kokko

Nostotyöt: Timo Alastalo

Viherrakennus: Pihaus Oy

Kivityöt: Pihaus Oy ja Kuokkarent & Rakennus, Matti Kokko

Sähkötyöt: Läyliäisten Sähkö Oy