Siirtolapuutarhapiha, Hämeenlinna, 2017

Siirtolapuutarhapiha, Hämeenlinna, 2017

Asiakas osti mökin Kantolanniemen siirtolapuutarhalta vuonna 2016 ja halusi aloittaa pihan kanssa puhtaalta pöydältä. Hän tilasi Pihaukselta suunnitelman pihalle, joka valmistui keväällä 2017. Suunnitelmassa pyrittiin hyödyntämään olemassa olevia kasveja ja pitämään siirtolapuutarhalle tyypillisen geniuslocia(paikan henki) yllä.  

Lähtötilanne

Lähtökohdat pihalla käyvät ilmi alla olevista kuvista:

Omenapuut kaipasivat leikkausta ja pihan istutukset olivat hajautetusi pieninä ryppäinä sekä muutama isompana ryhmänä.

 

Herukoiden tuet eivät olleet kauneimmasta päästä.

Suunitelmat

Suunnittelua ohjasi siirtolapuutarha yhidstyksen säännöt. Sääntöjen mukaisesti herukat ja vadelmat piti säilyttää paikoillaan, terassin pinta-ala oli rajoitettu ja hedelmpäpuiden määrät määrätty.

 

Kunnostustyöt

Puiden hoitoleikkaukset

Pihalla olevat vanhat omenapuut leikattiin keväällä 2017. Omenapuita ei oltu leikattu muutamaan vuoteen, jonka johdosta vesiversot olivat päässeet kasvamaan paksuutta ja pituutta.

Leikkauksen jälkeen puut näyttivät karuilta, mutta kuten alla olevasta kuvasta käy ilmi, puut voivaat hyvin ja ovat elinvoimaiset.

urakointi

Kesän kynnyksellä pihan toteutuksesta vastasi Unelmapiha.

Sokkelin vierustat tehtiin sorapintaisena. Soran ja nurmen väliin asennettiin kestopuinen lauta estämään ruohon leviämistä soralle.

Terassin edustalle asennettava kivi helpottaa ruohon leikkausta. Näin ruohoa ei tarvitse leikata siimaleikkurilla terassin viereltä.

Oleva aita haluttiin säästää paikallaan. Se ”istutettiin” uuteen terassiin.

Viljelyalue toteutettiin laatikoissa. Laatikkovileljyn avulla kasvukausi alkaa aiemmin ja kestää pidempään. Korotettua viljelylaatikkoa on myös helpompi huoltaa. Laatikoiden vierustan maanpinta tulee kuorikatteelle.

Olevalle pihakeinulle tehtiin kiveys.

Valmis piha

Pihalle asennettiin siirtonurmi. Sateisen kesän vuoksi nurmi voi erinomaisesti.

Iäkkäs omenapuu oli tuettu puisilla tolpilla. Tolpan ympärille asennettiin harjateräsverkot, joita vasten istutettiin köynnöksiä, humalaa ja alppikärhö.

Vadelmat ja herukat saivat kunnolliset tuet ja lautakehikon, joka erottaa nurmen.

Mökin edustalle tehtiin uusi terassi ja portaat. Terassin pinta-ala saa olla mas 12 m2. Terassia ympäröi istutusalue, jonka kasvit antavat näkösuojaa oleskelualueelle sekä huumaavia tuoksuja ja värejä.

Omenapuun varjossa on mukava istuskella keskipäivän auringolta suojassa ja ihailla omenapuun taustan istutuksia ja viljelyaluetta.