Rivitaloasunnon etu- ja takapihan suunnittelu, Helsinki 2018

Rivitaloasunnon etu- ja takapihan suunnittelu, Helsinki 2018

Tälle pihalle ei toivottu kukkaloistoa vaan leikittelyä lehtimuodoilla, ruskan sävyjä, havuja ja ikivihreyttä. Toiveena oli moderni ja yksinkerainen piha, joka sisältää tasoeroja. Lisäksi etupihalle haluttiin polkupyörille säilytyspaikka. Pienestä koosta huolimatta kaikki nämä toiveet saatiin täytettyä ja kun piha oli valmis, totesi asiakas viestissään ”kyllä kannattaa käyttää ammattilaista suunnittelussa”.

 

Suunnittelu

Aluksi laadittiin luonnossuunnitelma ja sille seloste. Selosteen perustelujen ja kuvien avulla asiakas voi tehdä päätöksiä suunnitelman jatkojalostamisesta.

Luonnossuunnitelmaa täydennettiin istutussuunnitelmalla ja suppealla materiaali- ja määräluettelolla. Tällä sisällöllä todettiin asiakkaan pärjäävän pihan rakentamisessa.

Etupiha

Vanha etupiha oli sekoitus irtonaisia kiviä, nurmea ja istutuksia. Nurmi oli vaikea leikata, eikä kasvillisuus varsinaisesti voinut hyvin.

Pihan muodonmuutos on iso! Saneerauksen toteutti Gartipi, ja hienosti siinä onnistui. Omenapuun leikkauksesta vastasi Pihaus Oy. Lopullinen etupiha noudattaa laadittua suunnitelmaa muutamia kasvimuutoksia lukuunottamatta. Varjoisalle etupihalle valittiin olosuhteissa pärjääviä kasveja kuten puksipuu ja pikkutalvio sekä valkoisella värillä valoa varjoon tuovat viiruhelpi ja jalokuunlilja.

Takapiha

Vanha takapiha sisälsi puisen terassin ja nurmialueen. Suunnitelmavaiheessa pohdittiin tapittamalla leikatun olevan puun poistamista, mutta lopulta se päätettiin säilyttää.

Takapihan toteutuksesta vastasi asiakas itse. Uudistettu takapiha hivelee silmiä. Vanha terassi sai uuden pintakäsittelyn ja sitä jatkettiin uudella terassin osalla joka oli asiakkaan sanoja lainaten ”tosi fiksusti mietitty”. Isojen istutusruukkujen sijaan asiakas valitsi pienemmät ruukut ja terassin pinta-ala on maksimoitu jättämällä aidan edustalta maantason istutusalue pois. Myös grilli sai oman tilan tiilien päältä ja terassiin on sijoitettu tunnelmavalaistusta.

Ennen ja jälkeen kuvaparit

 

ETUPIHA

TAKAPIHA