Riihimäen Lounaspuisto, 2019-2020

Riihimäen Lounaspuisto, 2019-2020

Vuonna 2019 valmistui Pihauksen Jennan suunnittelemat Riihimäen Kirjastonpuiston ja Lounaspuiston saneeraussuunnitelmat. Lisäksi Jenna ideoi puistojen välistä katualuetta turvallisemmaksi sekä yhdistämään kahta erillistä puistoa. Puistot toteutettiin vuonna 2020 kaupungin toimesta. Urakoitsijana toimi Tieluiska Oy.

Puiston saneeraussuunnitelma on monesta dokumentista koostuva asiakirjojen kokonaisuus, mutta värillinen yleissuunnitelma antaa hyvä kuvan alueen kokonaisuudesta.

Suunnittelun lähtökohdat Lounaspuiston osalta oli tehdä kaupunkilaisille puisto, jossa viettää aikaa yhdessä ulkoillen. Puisto mahdollistaa monipuolisen harrastamisen ja yhdessä oleskelun. Laajat nurmialueet mahdollistavat ulkoliikunnan työpaikoille, päiväkotiryhmille sekä harrasteryhmille. Puiston pöytäryhmät luovat puitteet piknik retkelle tai lounaan nauttimiseen ulkoilmassa. Osassa puiston pöytiä on kiinteä shakkilauta ja lisäksi puistossa on pöytätennis sekä monikäyttöinen penkki, joka toimii kokouspöytänä, venyttelyalustana tai ihan vain rentona oleskelupenkkinä.

Ennen saneerausta puisto oli ikään kuin piilossa. Korkeat pensaat ja puusto rajasivat puistoa katualueesta ja piilotti puiston taakseen. Uudistuksen myötä puisto avattiin ympäristöönsä. Kulkureitit on suunniteltu yhdistymään luontevasti ympärillä olevaan katualueeseen. Kulkureittien varrella on istuimia ja penkkiryhmiä.

 

Puiston halki kulkee parannettu kulkureitti, jonka myötä puistoon pääsee monelta kulmalta. Kulkureitistön varrella on useita jäteastioita ja hyvä valaistus.

Puiston keskiössä on laajempi avoin alue, josta löytyy pöytätennis ja tilaa vaikka petanque pelille.

 

Puustosta karsittiin huonokuntoiset yksilöt pois ja tilalle istutettiin uusia eri lajisia puita. Puiston kasvillisuus on monipuolinen. Eri korkuiset ja eri väriset kasvit ja niiden kukinnot sekä syysvärit muuttavat puiston ilmettä vuoden aikojen mukaan. Kasvillisuus rajaa puistoa ja tuo suojaa puiston vieressä sijaitseville kiinteistöille.

Puiston valaistuksen on suunnittelut Esa Horttanainen.

KUVAPARIT ENNEN JA JÄLKEEN

Vanha ja uusi puiston kulma.

Vanhan leikkipaikka ja uusi oleskelualue

Vanha puistoon johtanut kapea suojatie johti leikkipaikalle. Nykyinen levennetty suojatie johtaa puiston kulkureitistiölle.

Puiston suunnittelu: Jenna Pelttari, Pihaus Oy

Valaistussuunnittelu: Esa Horttanainen, LiCo-AT Oy

Urakointi: Tieluiska Oy ja aliurakoitsijat