Pihan saneeraus, Helsinki 2018-2020

Pihan saneeraus, Helsinki 2018-2020

Teimme Pihanne Oyn toimeksiantona pihan luonnossuunnitelman, jonka toteutuksesta vastasi useampi urakoitsija, myös Pihaus ja asukas itse.

Asukkaat ovat asuneet ympäri maailmaa ja nähneet paljon erilaisia puutarhatyylejä. Nyt Helsingistä talon ostettuaan he halusivat rentoon oleskeluun soveltuvan nautiskelijan pihan, joka henkii pienesti Japania. Asukkailla oli muutamia toiveita kuten lasitettu terassi, poreamme, puutarhavaja ja autokatos sekä näkösuoja naapureihin puuaidalla. Useampi erillinen rakennus johti rakennusoikeuden tarkasteluun ja rakennusluvan hakuprosessiin. Samaan projektiin asukkaat teettivät myös salaojaremontin.

Etupiha

Vanhalla etupihalla oli laatoitettu käytävä pääovelle, jonka molemmin puolin oli nurmialueet ja yksi syyshortensia. Rakennuksen seinustalla kasvoi kiinanlaikkuköynnös se päätettiin säästää.

Uudelle etupihalle suunniteltiin uusi kiveys pääovelle sekä autokatokseen. Kiveys on toteutettu Betonilaatta Oy:n Sofia -kivisarjalla. Sama kivi jatkuu myös rakennuksen päädyssä.

Pääovelle vievän kulkureitin molemmin puolin tehtiin istutusalueet, joiden maanpinta katettiin sepelillä. Kasvivalinnat tehtiin siten, että istutukset sopivat naapureiden istutuksiin, vallitseviin olosuhteisiin ja saavat komean syysvärin. Käytettiin havuja, kuten laakakatajia ja pesäkuusta, koristeheiniä, taponlehteä, hortensioita ja pensasmustikoita. Kirsikkana kakun päällä on komea punalehtinen japaninvaahtera. En malta odottaa, että nämä istutukset pääsevät vauhtiin ja pääsen ihailemaan lopputulosta.

Pääovelle vievän kulkureitin ylle on suunniteltu kolme suorakaiteen muotoista porttia, joiden pylväät valaistaan. Portit ovat vielä tekemättä.

Autokatos tulee sijoittumaan ylläolevassa kuvassa vasemman puoleiselle kiveykselle, jossa on kuvanottohetkellä lautakasa.

Alla kuvia vuodelta 2020, jolloin kasvit ovat päässeet asettumaan ja autokatos on rakennettu.

Sivupihat

Kohteen ja naapuritalon välissä on yhteiset portaat, joiden molemmin puolin on asukkaiden omia istutuksia. Kohteen puolella kasvoi kotkansiipeä ja naapurilla on havukasveja.

Rakennusten väliset portaat uusitiin ja kohteen puolelle istutettiin kääpiövuorimäntyä ja maanpinta katettiin kivillä, jotta pääty yhdistyy saumattomasti etupihan kanssa.

Alla kuva vuodelta 2020

 

Toisella puolella on vanha omenapuu, seinustan istutukset peittivät ikkunaa ja rajalla oli villiintynyttä kasvillisuutta.

Rakennuksen nurkkaan suunnittelin perennapenkin, jonka taponlehdet ja kuunliljat pärjäävät tässä varjoisassa kulmassa peittämättä ikkunaa. Tontin rajalle tehtiin nurmikaistale, joka yhdistyy takapihan nurmeen. Yhtenäinen nurmialue on näin leikattavissa robottileikkurilla.


Alla kuva vuodelta 2020

Takapiha

Asukkaan piha on naapuritonttia ylempänä ja tonttien välisessä ojassa kasvoi iso, pihaa varjostava kuusiaita. Luiskassa kasvoi komea tammi, joka haluttiin säästää.

 

Kun kuusiaita päätettiin naapureiden kesken poistaa, jouduttiin tarkastelemaan alueen vesitaloutta uusin silmin, kun isot, vettä hyödyntävät kuuset poistettiin. Myös kaupungin hulevesiasiantuntija kävi kohteessa tutkimassa asiaa.

Kuusiaidan tilalle tehtiin betonikivinen tukimuuri. Tukimuurin päälle tulee vielä tummanruskea puinen aita.

Takapihan vanha terassi purettiin ja tilalle tehtiin uusi lasitettu terassi.

Lasitetun terassin lisäksi takapihalle tehtiin pienempi terassi, jolle asennettiin pergolakatos. Katoksen päätyyn tulee vielä rimoitus, jota pitkin alppikärhöt kiipeävät.

Takapihalle tehtiin kaarevalinjainen nurmialue, jota reunustaa istutusalue. Istutusalue rajattiin nurmikosta Lakan betonin Rasikivellä.

Istutusalueelle istutettiin mm. pilvikirsikka, timanttituijaa, lamoherukkaa, koivuangervoa, tuoksukurjenpolvea ja loistosalviaa. Istutusalue katettiin männynkuorikatteella. Lisäksi tulevaa puuaitaa vasten istutetaan palsamiköynnöstä.

Vanhalle tammelle tehtiin oma potero, sillä maanpintaa jouduttiin nostamaan. Tammi sai myös valaistuksen.

Aivan valmiiksi piha ei vuonna 2018 tullut. Asukkaat jatkavat autokatoksen, pihavajan ja raja-aidan parissa. Lisäksi muutamia kasveja ei enää syksyllä saatu. Käyn kesällä katsomassa pihaa ja lisään uusia kuvia.

Alla kuvia vuodelta 2020

 

Ennen ja jälkeen parit

 

 

 

 

Kasvimaa

 

Vuonna 2020 rakennuksen tontilla oleva kasvimaa suunniteltiin uudestaan ja rakennettiin yhden päivän aikana. Asiakkaista oli suuri apu ja rakennuspäivä sujui hyvissä tunnelmissa. Kasvimaalle haluttiin järjestystä ja selkeät rajat. Kasvimaa reuhahti täyteen kasvuun heti ensimmäisellä kasvukaudellaan!

Ennen ja jälkeen kuva kasvimaasta