Paritalon pihan kunnostus, Hämeenlinna, 2019

Paritalon pihan kunnostus, Hämeenlinna, 2019

Asukas suunnitteli itselleen monimuotoisen takapihan, jonka Pihaus Oy yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa toteutti. Haastetta kohteen toteutukseen toivat rinnetontin korkoerot, joiden vuoksi kaivinkone ja kaikki materiaalit nostettiin nostoautolla talon yli. Tämä tarkoitti myös tiukkaa aikatauluttamista, katuluvan hankkimisen ja varastointitilan suunnittelua tavaran toimitusten yhteydessä. Lopputuloksen esittelemme ylpeydellä. Kohde on harmoninen kokonaisuus muuria, terassia ja kasveja. 

Hämeenlinnan Hätilässä sijaitsevan paritalon takapihan asukas suunnitteli itse. Muutamia toteutusta helpottavia muutoksia tehtiin suunnitteluvaiheessa mm. muurialtaiden muotoon. Lisäksi Pihauksen ideana syntyi raudoitusverkosta tehtävät kaariportit ja istutusaltaiden kasvituet.

Urakka aloitettiin purkamalla vanha terassi ja maamassojen vaihdolla. Koneet, poisvietävät maat sekä uudet maat ja muut materiaalit nostettiin kaikki talon yli isolla nostoautolla.

Purkutöiden jälkeen tehtiin mursketäytöt jonka jälkeen päästiin tekemään muurialtaita.

Tässä kohteessa terassille kulku tapahtuu puisia askelmia pitkin. Askelman nousuna keksittiin käyttää samaa muurikiveä jatkuen istutusaltaista. Terassi ja askelmat on tehty 120 mm leveästä vihreästä kestopuusta, joka käsitellään mustaksi kun laudat ovat kuivuneet.

Pihan oleskelualue on puinen terassi, jota rajaavat istutusaltaat. Terassin päädyssä on terassin leveyinen puinen istutusallas, jonka köynnöstukena harjateräksinen, ruostuva, raudoitusverkko. Saman tyyliset portit on sijoitettu terassin kulkureiteille. Portteja pitkin kasvamaan on istutettu mm. köynnösruusua.

Istutukset sekä valaisimet asukas suunnitteli itse. Valaisin on Karlux:n Seija. Muurikivi on Lakan betonin Citymuurikivi ja kiveyksessä on käytetty Lakan betonin antiikkikiveä.

Tontin takarajalle tehtiin istutusalue, joka rajattiin Lakan betonin rasikivellä. Nurmi uusittiin ja omenapuun alle asukas sijoitti valurautaisen penkin.

Lisäksi kunnostettiin pihan puuportaat ja tehtiin leikkimökille paikka valmiiksi.

Pihalla on tehty kunnostustöitä pihan muissa osissa vuoden 2019 jälkeen useampaan otteeseen, alla kuvia:

Etupihan muuri rakennettiin uudestaan käyttäen olevia kiviä. Vanha muuri oli painunut maan alle ja antanut maan painon alla periksi. Samalla muurin edustan kasvillisuutta vaihdettiin. Nurmittunut alue kirsikkapuiden alta poistettiin ja sen tilalle tuotiin istutuksille sopiva kasvualusta.

ENNEN JA JÄLKEEN

Suunnittelija: asukas itse ja Jenna Pelttari, Pihaus Oy

Kaivinkonetyöt: Koneurakointi J.Laine

Viherrakentajat: Pihaus Oy, Tefke Oy ja Souvi osk

Sähkötyöt: MT-electric Oy

Lakan Betoni Oy, Onnenvuoren Sora Oy, Lammin Puutarhamulta, Nosto ja asennus Passila