Kansipihan istutukset, Hämeenlinna, 2017

Kansipihan istutukset, Hämeenlinna, 2017

Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevan kahden taloyhtiön yhteinen kansipiha saneerattiin vuosina 2016-2017 kannen alla olevan autotallin saneerauksen vuoksi. Suunnitelmat olivat jo tehty ja rakennustyöt aloitettu, kun sain toimeksiannon tilaajalta.

Toimeksiantona oli pihan istutusten suunnittelu arkkitehdin tekemää pihasuunnitelmaa mukaillen. Koska kyseessä oli kansipiha, oli kannen kantavuudet ja rakenteet merkittävässä roolissa suunnittelunssa. Suurin vaikuttava tekijä oli kasvualustan paksuus ja kannen kantavuus. Paikoin kasvualustalle sallittiin vain 10 cm:n paksuus, jossa edes nurmi ei viihdy näin kuivalla ja paahteisella pihalla.

Jotta pihalle saatiin istutuksia, piti saada lisättyä kasvualustan paksuutta. Alueelle, jolla kantavuus sen salli, suunnittelin muurikivistä tehtävän istutusaltaan, jotta pihalle saatiin myös puu- ja pensasistutuksia. Alueille, joilla kasvualusta ei olisi riittänyt nurmelle, suunnittelin louhikkoalueet ja niille ruukkuistutukset. Nurmialue pihan keskellä sai juuri ja juuri riittävästi kasvualustaa. Nurmen viihtyminen kohteessa vaatii ajoittaista kastelua kuivaan aikaan.

Suunnitelmat

Luonnos

Luonnossuunnitelmassa hahmoteltiin pihan kasvillisuusrakenteet ja istutukset. Suunnitelman pohjalla on käytetty arkkitehdin tekemää pihasuunnitelman luonnosta, johon on värein esitetty alueet, joita laatimani luonnossuunnitelma käsitteli.

Luonnoksen esittelytilaisuudessa tilaaja osapuolet kommentoivat suunnitelmaa, jonka pohjalta laadittiin lopullinen toteutussuunnitelma. Suunnitelma päädyttiin toteuttamaan täysin luonnossuunnitelman mukaisesti.

Toteutussuunnitelma

Toteutussuunnitelmassa esitettiin tarvittavat, jotta pihan kasvillisuusrakenteet voitiin toteuttaa. Suunnitelmapiirrosten lisäksi tehtiin vihertyöseloste ja takuuajan hoitosuunnitelma.

Työnaikaisia kuvia

Kohteen urakoinnista vastasi Viherrakenne H.Jokinen Oy. Juuri ennen rakentamista kohteessa päädyttiin vaihtamaan muurikivi toisen valmistajan kiveksi.

Vierailin kohteessa kun rakennustyöt olivat käynnissä. Alla on kuvia rakentamishetkellä.

 

Muuri on rakennettu ja istutustyöt aloitettu.

Voisi hetken luulla, että rakennuksen sisäänkäynti on rakennuksen tältä puolen, sillä muurin porrastus grillipaikan reunoilla luo mielikuvan sisäänkäynnistä 😀

Istutusruukkujen sijainnit on merkitty louheen keskelle. Louheen piti aluksi olla väriltään täysin harmaata. Lopulta päädyttiin louheeseen, jossa on aavistus punaisuutta. Näin louheen väri sointuu sekä arkkitehdin valitsemiin kiveyksiin että asfalttiin.

Nurmi alueen mullat ovat levitettynä ja siirtonurmi kasvaa vielä pellolla.

Siistit rajaukset ovat ilo silmälle 🙂

Kun melkein kaikki istutustyöt olivat valmiit, vierailin koheessa uudelleen. Tässä vaiheessa odoteltiin vielä ruukkuja ja siirtonurmea saapuvaksi.

 

Perennat olivat juuri istutettu ja kuorike levitetty pensaiden ja havujen alle.

Lopputulos

Alla olevat kuvat ovat otettu juuri kohteen valmistuttua kesällä 2017.

Käyn kurkistamassa kohdetta vuonna 2018 ja laitan sen hetken tilanne kuvat myöhemmin.

 

Istutusruukut vaihdettiin loppumetreillä tilaajan ja urakoitsijan toimesta toisen valmistajan ruukkuihin. Sipulikukat päästään istuttamaan kohteeseen vasta syksyllä.

Siirtonurmi vihertää hyvin.

Perennat ovat lähteneet hyvin kasvuun

Vierailin kohteessa elokuussa 2018. Kahden kasvukauden aikana pihan kasvit ovat vallanneet niille varatun aluuen ja piha oli kukoistuksessaan