Omk-talon pihan saneeraus, Hämeenlinna 2018

Omk-talon pihan saneeraus, Hämeenlinna 2018

Hämeenlinnassa Aulangon kupeessa sijaitsevaan omakotitaloon teetettiin salaojaremontti, joka myötä piha tultiin mylläämään. Asiakas otti hyvissä ajoin yhteyttä ennen remontin aloittamista, jotta ehdittiin suunnitella heille uusi entistä parempi piha, joka täyttää ikääntyvien asiakkaiden toiveet ja sopii alueen arkkitehtuuriin.

Ennen

Vanhan pihan ongelmia olivat ajansaatossa painunut ja haljennut muuri takapihalla, tieltä etuovelle valuvat sade- ja sulamisvedet sekä ajan hampaisiin jääneet istutukset. Uudesta pihasta haluttiin nykyaikaisuutta, helppohoitoisuutta ja parempia kulkureittejä.

Etupihan ongelma on ollut ajotien sade- ja sulamisvesien valuminen pääovelle. Salaojaremontin johdosta kaikki etupihan istutukset menetetään.
Vanha istutusallas on painunut toisesta kulmasta ja haljennut. Liuskekivipolku on painunut ja routinut, jonka vuoksi kulku on ollut epäturvallista

Suunnittelu

Aluksi laadittiin luonnossuunnitelma ja kustannusarvio. Suunnitelman hauduttelun jälkeen päädyttiin vähentämään liuskekivin päällystettävää kulkureittiä. Myöhemmin salaojaremontin vuoksi jouduttiin poistamaan yksi pihan omenapuista ja lipputankoa siirrettiin.

Työn aikaan

Salaojaremontti aloitettiin toukokuussa. Kun salaojaurakka oli valmis,  asiakas teetti vielä eteläjulkisivun kunnostuksen, jonka jälkeen oli meidän vuoro aloittaa pihan työt.

Vanha haljennut muuri poistettiin ja kasvualusta uusittiin.
Uusi muuri rakennettiin Lakan betonin muottiharkoista ja päällystetiin liuskekivellä. Liuskekiveksi valitiin Altan kivi, jota on käytetty talon kuistissa ja portaissa.
Uuden istutusaltaan takaosaan, portaiden alle, tehtiin uusi säleikkö. Liuskekivestä tehtiin myös uusi parempi kulkureitti.
Takapihan portailta eteläsivulle tehtiin uusi leveämpi kulkureitti liuskekivestä.

Etupihan puolella tehtiin uusi kivetty kulkureitti pääovelta tonttiliittymään ja liuskekivipolku sivupihan kautta takapihalle.

Etupihan uusi kiveys tehtiin Lakan betonin Antiikkikivestä.

Etupihan istutuksissa käytettiin happaman maan kasveja. Istutusalue on suurimman osan päivästä varjossa, joten kasvivalinnoissa on mm. syyshortensiaa, varjoyrttiä ja alppiruusuja.

Upea Tuurenpihlaja värittää tonttiliittymää syksyisin.
Sivupihalle vievän liuskekivipolkun varteen istutettiin lamohietakirsikkaa ja pilvikirsikkaa. Tielle näkösuojaa antavat purppuraheisiangervot Amber Jubilee ja Diabolo
Pääsisäänkäyntiin tehtiin uusi säkeikkö, jota vasten istutettiin säleikkövilliviini.

Eteläseinälle tehtiin polkua mukaileva kapea paahteisen paikan perennaistutus. Polun toisella puolelle jatkuu etupihan istutukset.

Ennen ja jälkeen -kuvat

etupiha

 

Sivupiha

Takapiha