Omenapuiden leikkauksia 2016-2017

Omenapuiden leikkauksia 2016-2017

Omenapuun leikkauksella haetaan isompaa ja parempaa satoa sekä sadon poimintaa helpottavaa muotoa ja kokoa. Kun puu on kompaktin kokoinen, on sadon poiminta helpomaa. Ilmavan ja valoa läpäisevän latvuston ansiosta sato on tervettä, jolloin muumiotaudit ja ruvet eivät haittaa. Leikkaustyö on helpompaa kun  puussa ei ole lehtiä. Tällöin puun muodon hahmottaa paremmin ja työ on ripeämpää. Omenapuiden oikeaoppisesta leikkausajankohdasta ei ole yhtä ainoaa totuutta. Toiset leikkaavat kevät talvella, toiset keskellä kesää ja kolmannet syksyllä.

Rakenneleikkausta, jossa puuta muotoillaan paremmpaan muotoon, suosin tehtäväksi keväisin. Tällöin puun muoto ja oksien kunto on helpoiten havaittavissa kun lehdet eivät ole puhjenneet. Myös kannusleikkaus, joka edesauttaa kukkasilmujen syntymistä, tehdään keväisin. Omenapuun leikkaaminen vauhdittaa aina uusien versojen kasvua.

Puun leikkaus keskikesällä hillitsee vesiversojen kasvua. Sanotaan, että keskikesällä tehtävästä leikkauksesta puu toipuu parhaiten. On kuitenkin muistettava että sadosta menetetään osa, kun puuta leikataan keskellä kesää.

Kun puuta leikataan syksyllä, ei leikkaus vaikuta jo poimittuun satoon. Syksyn kosteudessa on kuitenkin vaarana, että leikkauspinnasta pääsee sienitauti puuhun. Iäkkäitä puita en suosittele leikattavan syksyllä.

 

Kääpiökasvuista omenapuuta leikataan hieman eritavalla, kuin peruskasvuista.

 

 

Tätä puuta on aiemmin leikannut isäntäväki itse. Minä aloin leikkaamaan kohteen puita vuonna 2015, jolloin tehtiin rakenneleikkausta. 2016 leikkauksessa keskityttiin versojen typistämiseen.

Puu syksyllä 2015, ennen ensimmäistä leikkausta. Puun lavusto ei ole ilmava. Puu on hyvässä iässä alkaa rajoittamaan korkeus kasvua.

Puu 2017 keväällä. Puu oli kasvattanut hurjasti vesiversoja edellisvuoden leikkauksen jälkeen.

Puu 2017 leikkauksen jälkeen. Oksia on typistetty

 

Alla olevat puut ovat olleet vailla leikkausta muutaman vuoden ja ylöspäin kasvaneet versot olivat ehtineet kasvaa paksuiksi. Puusta oli havaittavissa aiempina vuosina tehty säännöllinen leikkaus.

 

Kuva toisesta pihan puusta syksyllä 2016. Puu tuottaa hyvää satoa.

Pihan puut ennen leikkausta vuonna 2017. Puista on havaittavissa hyvä ja matala vanha perusoksasto.

Leikkauksen jälkeen puut näyttivät karuilta.

Mutta kun kesäkuu oli käynnissä, osoittivat puut komeutensa. Satoakin on luvassa mukavasti 🙂