Omakotitalon rinnepiha, Riihimäki, 2020

Omakotitalon rinnepiha, Riihimäki, 2020

Pihaus kutsuttiin apuun, kun Riihimäen Vahteristossa asukkaat kokivat, ettei piha ei ollut vielä valmis ja tontilla oli paljon hyödyntämätöntä pinta-alaa. Piha uudistettiin lähes kokonaan ja ylimääräiset neliöt otettiin hyötykäyttöön kiveyksillä, istutusalueilla ja isommalla terassilla.

 

Tältä näytti piha kun suunnittelutyöt aloitettiin. Takapihalla oli terassi ja nurmirinne. Tontin loppuosa on koivuvaltaista metsikköä. Sivupihalla oli asfaltoitu kulkuyhteys takapihalle sekä pihavaja.

Toteutus aloitettiin heinäkuussa massanvaihdoilla. Istutus- ja nurmialueet mullattiin ja kiveysalueet perustettiin routimattomaksi. Valaisimien kaapelit asennettiin samalla maahan.

Pihakiveksi valittiin Benders Orlando Antik, joka on näyttävä ja isokokoinen pihakivi sarja ja kasvit toimitti Harviala Oy.

Tontin takaosaan suunniteltiin liuskekivinen pieni patio tulisijan alle. Patiolle johtaa puiset portaat.

Vanha terassi kunnostettiin ja pintamateriaaliksi valittiin Lunawoodin lämpöpuukomposiitista (TWPC) valmistettu terassilauta ruskeassa sävyssä. Terassin yhteyteen rakennetiin pergola sekä istutuslaatikko. Myöhemmin asiakas maalasi pergolan puuosat valkoiseksi.

Etupihan istutukset on suunniteltu antamaan näkösuojaa ja monipuolista väritystä sisääntulopihalle. Alue toteutettiin havu- ja lehtipensailla sekä puilla. Maanpinta on katettu maisemointikankaalla ja kuorikatteella. Näin ollen alue on helppohoitoinen ja kasvaessaaan kasvit peittävät kuorikatteen alleen.

Valmis oleskelualue takapihalla koostuu terassista sekä laatoituksesta.

Tässä vaiheessa asiakas halusi vielä säilyttää asfaltoidun kulkuväylän, mutta vuoden 2021 alussa se päätettiin korvata betonikivellä.

Uusi betonikivipolku 2021

Syksyllä 2020 otettuja kuvia valmiista kohteesta.

 

 

Ennen ja jälkeen parit

 

Pääsuunnittelija: Jenna Pelttari, Pihaus Oy

Avustava suunnittelija: Janne Pitkämäki

Kaivinkonetyöt: Kuokkarent & rakennus

Viherrakentajat: Pihaus Oy, Souvi Group osk

Puurakentajat: Souvi Group osk

Sähkötyöt: MT-electric Oy