Omakotitalon pihan saneeraus, Riihimäki, 2021

Omakotitalon pihan saneeraus, Riihimäki, 2021

Omakotitalon tuoreet asukkaat halusivat uudistaa pihaa käytännöllisemmäksi ja omien tarpeiden mukaiseksi. Pihalle haluttiin näkösuojaa tontin molemmin puolin, viihtyisä oleskelutila ja helppokulkuiset reitit.

Pihalla oli ennestään istutusallas, jonka istutuksia päivitettiin ja kivimuuri uusittiin. Istutusaltaassa oli komea muotoiltu tammi, ikäänkuin pihan sydän, jonka ympärille oleskelualueet ja kulkuväylät rakentuivat.

Rakentaminen aloitettiin huhti-toukokuussa puurakenteista ja maarakennustöillä. Rakennuksen sisäänkäynnit ovat nyt yhteydessä toisiinsa puukomposiittilaudoin päällystetyllä terassilla. Tontin ajoväylä ehostettiin uudella sepelillä, joka rajautuu uuteen kiveykseen ja varsinaiseen pihatilaan. Oleskeluviihtyvyyttä lisättiin keskipihalle Pihauksen suunnittelemalla puurakenteisella pergolalla ja uusilla istutusalueilla. Tontin hyvinvoiva kasvillisuus säästettiin jatkokäyttöön ja istutussuunnitelmat rakentuivat niiden ympärille. Vanha kasvillisuus on silmän ilo uudelleen rakennetun maiseman lomassa.

Pihakivenä Lakan Loimukivet, josta vuonna 2023 saatavilla myös sileäpintainen versio Aavakivet. Uudet kasvit Harviala Oy.

Varhain keväällä 2021 aloitimme maamassojen vaihdolla ja puutiimimme rakensi terassin.

Vanhaa istutusallasta jatkettiin takapihalle päin ja tulevalle varastolle tehtiin kantava pohja ja sepelipolku. Olevasta autotallista vedettiin varastolle sähköt.

Pihalle suunniteltiin ja rakennettiin myös piharakennus, joka toimii kuivana puuvarastona.

Ennen ja jälkeen kuvaparit

Pääsuunnittelija: Jenna Pelttari, Pihaus Oy

Istutussuunnittelu: Saila Nieminen, Pihaus Oy

Rakennesuunnittelu: Jenna Pelttari, Pihaus Oy & Uudenkylän Piharakentajat Oy

Kaivinkonetyöt: Torttila Oy

Viherrakennus: Pihaus Oy

Puurakentajat: Uudenkylän Piharakentajat Oy

Sähkötyöt: Jousi Sähkö Oy