Omakotitalon pihan saneeraus, Janakkala, 2021-2022

Omakotitalon pihan saneeraus, Janakkala, 2021-2022

Omakotitalon uudet asukkaat halusivat päivittää pihan ilmettä koko pihan osalta. Pihassa vanhat puiset reunalauta- ja muurirakenteet olivat osittain lahonneet ja kaipasivat uutta pintakäsittelyä. Uudessa suunnitelmassa hyödynnettiin pihan olevia linjoja ja rakennetta. Kestävät materiaalivalinnat ja rakenteet sekä suunnitelmalliset käyttöratkaisut pitävät pihan ja talon ryhdissä pitkän aikaa saneerauksen jälkeen.

Pihan helppokulkuisuutta lisättiin kivikäytävillä ja kiveysalueilla, joihin valikoitui Ruduksen Kartanokivi. Kiveys on pitkäikäinen ja helppohoitoinen valinta kivituhkan sijaan. Puurakenteisten terassialueiden ja portaiden kulkuyhteydessä kiveys ehkäisee hiekan kulkeutumisen puupinnoille ja sisätiloihin. Täten puisen terassin ja portaiden elinikä pitenee, kun hiekka ei kuluta sen pintaa.

 

Vanhat valaisimet purettiin ja sähkövetoja uusittiin tulevia valaisimia ja pistorasioita varten. Pihalle suunniteltiin kaksi uutta piharakennusta, joihin tulee sähkövedot ja sähköt vedettiin myös tulevaa paljua tai ulkoporeallasta varten. Muuriin asennettiin Ruduksen Aitakivi muurivalaisimia lipalla ja Aitakivi pistorasioita. Piha on valaistu muuri-, pollari- ja ulkoseinävalaisimin.

Olemassaolevia maamassoja ja rakenteita hyödyntäessä kohteen mittaustyö on yksi tärkeimmistä työvaiheista ennen suunnittelua ja toteutuksen alkaessa. Rakentaessa tässä kohteessa työmaalla mentiin olevien rakenteiden ja säästettävien istutusten ehdoilla, jotka poikkesivat hieman suunnitelmasta. Paikallaan säästettävät kasvit tarjoavat kokonaisuudelle heti kohteen valmistuttua näkösuojaa eikä kasvustoa tarvitse odottaa pitkään.

Pihalle lisättiin rajattuja istutusalueita ja oleville istutusalueille vaihdettiin kasvualusta. Olevilla kivituhka-alueilla todettiin maan kantavuus rakentamiselle sopivaksi ja tarvittaessa paikoiteillen vaihdettiin maamassoja. Kohteessa koneurakoinnin toteutti Tmi konepalvelu Harri Heikkinen. Puiset rakenteet purettiin ja korvattiin kivirakentein. Etupihan osaan rakennettiin tukimuuri Ruduksen Aitakivi muurikivellä. Tukimuuri myötäilee entisen puurakenteen linjoja ja se rajaa ylemmän tason istutusalueet, kivikäytävät ja kiviportaat etupihan alemmasta tasosta sekä tontin ajopihasta. Suurin osa kivitöistä toteutettiin vuoden 2021 syksyllä.

Kiveyksessä tummat yksityiskohdat rakennuksen ikkunoiden kohdalla tuovat vaihtelevuutta muuten samansävyiseen kiveykseen.

Ennen jälkeen kuvaparit

  

Suunnitelman toteutus jaettiin useampaan osaan, jotka toteutetaan vuosien 2021-2023 aikana. Alla kuvia vuoden 2022 keväältä, jolloin etupihan kivityöt jatkuivat ja takapihan maanpinta entisöitiin. Vuonna 2023 Pihauksen puutiimi käy suunniteltujen rakennusten kimppuun.

 

Pääsuunnittelija: Jenna Pelttari, Pihaus Oy

Rakennussuunnittelu: Jenna Pelttari, Pihaus Oy ja Uudenkylän Piharakentajat Oy

Kaivinkonetyöt: Tmi konepalvelu Harri Heikkinen

Viherrakennus: Pihaus Oy

Sähkötyöt: MT-Electric Oy