Omakotitalon piha, Riihimäki, 2021

Omakotitalon piha, Riihimäki, 2021

Asiakas otti yhteyttä Pihaukseen omalta pihaltaan unelmoidessaan paremmasta puutarhasta. Pihalle toivottiin entrausta kulkuväylille, istutusalueille ja kasvihuoneelle. Piha suunniteltiin pitkälti vanhan pohjalle, jossa kulkuväylät, kiveys ja kasvihuone ovat suunnilleen samalla kohdalla kuin ennen. Pihasta suunniteltiin maalaisromanttisen tyylinen.

Vanhojen kivilaattojen väleistä oli päässyt rikkaruohot röyhähtämään

Tässä kohteessa vanhan pihan istutusalueet olivat päässeet vuohenputken valtaamaksi ja siitä haluttiin nyt kertaheitolla eroon.

Kulkuväylä ulkovarastolle muuttui suunnitelman myötä ja istutusalue siirtyi kauemmas rakennuksesta.

Pihalle rakennettiin selkeä pyöreä oleskelualue taloon kiinni, jossa on mukava viettää kesäpäiviä. Alla olevassa kuvassa kivityöt on saatu pihan osalta valmiiksi ja kasvihuoneelle on jätetty paikka kivituhkalle. Kasvillisuus ja istutusalueet ovat nyt reunakivin rajattuja ja nurmialueet ovat nyt selkeämmät ja pienemmät. Lisäksi kulkuväylät ovat helppokulkuisia.

Kasvihuoneen kivijalan ja istutusaltaan rakensi Kuokkarent ja Rakennus Matti Kokko.

Kasvihuonetta viimeisteltiin vielä joulukuun korvilla ja pimenevien päivien ohella piti turvautua työtä tehdessä valaisimiin. Kasvihuoneen sisälle vedettiin vesiletkulle paikka maan alta, jotta vesi on heti saatavilla, eikä letku ole näkyvillä pihalla.

Rakennusvaiheen kuvia:

Kohteen valmistumistuminen tähdättiin juhannusviikolle ja se saatiinkin sovituilta töiltä valmiiksi iltasella juhannuksen aaton aattona. Siitä kaikkien oli sopivaa laskeutua juhannuksen viettoon. Kivitöissä auttamassa Tefke Oy.

Pihauksen naiset tehokkaana työskentelemässä saman neliömetrin kimpussa

Pihan sadevesiä ohjataan syöksytorvista kenttäkiveyksien avulla

Tonttia rajaamaan rakennetaan vielä aita asiakkaan toimesta.

Ennen ja jälkeen kuvaparit

Suunnittelu: Pihaus Oy, Jenna Pelttari

Viherrakentaminen: Pihaus Oy

Kivityöt: Pihaus Oy, Tefke Oy

Kaivutyöt ja kasvihuoneen perustus ja rakennus: Kuokkarent ja Rakennus Matti Kokko