Omakotitalon piha, Kerava, 2022

Omakotitalon piha, Kerava, 2022

Omakotitalon pihan muurit kaipasivat kipeästi saneerausta. Pihaan tehtiin kokonaan uusi suunnitelma, joka päädyttiin toteuttamaan osissa. Ensimmäiseksi toteutettavat rakennustyöt aloitettiin alkusyksystä 2022, mutta jatkuvat vielä tulevina vuosina. Saneerausvaiheessa pystyi olettamaan, että aikaisemmissa rakennustöissä ei ole ollut valvontaa/rakennusmääräyksiä on jäänyt noudattamatta. Suuren maanpainon alaiset korkeahkot muurit saneerattiin rakentamalla niille betonianturat, joissa harjateräsvahvistus.

Vanhan muurin kivet käytettiin uudestaan ja uusi muuri suojattiin sokkelilevyllä. Maan pinnankorkeudet muurin takana muotoiltiin uudestaan, niin että muurin korkeutta saatiin laskettua ajo-/kulkuväylällä matalammaksi. Ajopihan kiveys ladottiin uudestaan.

Betonianturan aihiot

Kuvia vanhasta muurista

Tienviereinen muuri saneerattiin myös anturalla vahvistetuksi muuriksi, alla ennen ja jälkeen kuvapari.

Vuoden 2022 toteutukseen kuului myös yläpihan saneerausta, jonne tuli uusia istutusalueita, istutusallas, puuterassi ja liuskekivialue. Terassi yhdistyy talon toisella nurkalla ulkoporeammeeseen. Yläpihalle rakennettiin samalla kesäkeittiön perustukset, jonka pohja verjoiltiin liuskekivellä. Rakennusmateriaalit nostettiin yläpihalle nosturiautolla Timo Alastalon toimesta.

Ulkoporeallas on suojassa puusäleikön takana

Suunnittelija: Pihaus Oy, Jenna Pelttari

Viherrakentaminen ja kivirakentaminen: Pihaus Oy

Purkutöissä auttamassa: Pihanne Oy

Nostotyöt: Timo Alastalo

Maanrakennus ja puurakentaminen: Kuokkarent ja rakennus Matti Kokko