Omakotitalon muurin ja ajopihan saneeraus, Riihimäki, 2021

Omakotitalon muurin ja ajopihan saneeraus, Riihimäki, 2021

Tässä kohteessa vanha kivimuuri oli antanut periksi maan painolle, josta kuvia alla. Muuri oli kerännyt pintaansa komean sammaleen, joka sai kyytiä. Vanhoja muurikiviä hyödynnettiin uudelleenrakentaessa ja korkeimpiin muuriosuuksiin valettiin muurin tukevoittamiseksi raudoin vahvistettu betoniantura. Pohjatyöt muurin rakentamisessa ovat tärkeysjärjestyksessä ykkösenä kun halutaan pitkäikäisiä kivirakenteita. Liian usein näissä töissä oikaistaan kustannussäästöjä tehdessä. Kustannussäästöt kääntyvät helposti lisäkuluiksi noin viiden vuoden kuluttua, kun muuri murtuu.

Istutusaltaan kasvillisuus on päässyt venähtämään ylisuureksi ja muulle kasvillisuudelle ei ole tilaa kasvaa havujen ja pensaiden juurella. Muuri antaa kuvissa periksi juuriston ja kasvavan puun paineelle. Alimmat muurikivet ovat päässeet painumaan osittain muita alemmas.

Muurirakenteiden saneerauskohteet ovat hyvin tuttuja Pihauksen kivityöntekijöille ja useimmiten muurin uudelleenrakentamisesta selviää kustannustehokkaammin kuin olisi aavistanut. Ehjiä muurikiviä voi hyödyntää uudelleenrakentamisessa ja muurin alta löytyvästä maa-aineksesta riippuen voi sitä hyödyntää pohjatöissä. Muuria vasten voidaan asentaa eriste, jolloin maa-aineksen kosteus pysyy erossa kiven pinnasta tai varmistetaan tarvittaessa herkkien istutusten talvehtiminen. Viimeisen takuun uuden muurin pitkäikäisyydelle antaa rakennustekniikka ja muurin käyttösuunnittelu.

Lisäksi pihalle suunniteltiin muuri ja istutusalue myös ajopihan toiselle puolelle. Muuri rajaa samalla ajopihan kivituhkaa ja kasvualustaa. Muuri kiertää tontin edustalla roska-astian ja antaa ryhdin pihan sisäänkäynnille. Ajopihan pinnoite uusittiin yhtenäiseksi tummalla kivituhkalla. Muurien uusinnan yhteydessä istutusalueille jatkettiin sähkövetoja takapihan pihavalaisimista.

Ennen jälkeen kuvaparit

Kuvia vuodelta 2022:

Pääsuunnittelija: Pihaus Oy, Jenna Pelttari

Istutussuunnittelu: Saila Nieminen

Kivityöt: Pihaus Oy ja Kuokkarent & Rakennus, Matti Kokko

Viherrakennus: Pihaus Oy