OKT pihan saneeraus, Riihimäki, 2019-2020

OKT pihan saneeraus, Riihimäki, 2019-2020

Riihimäen kotipihakilpailun voittanut piha. Metsäistä rinnepihaa on kunnostettu kahtena peräkkäisenä vuotena. Pihan on suunnitellut Jenna ja pihaa on toteuttanut Pihaus, muutama eri urakoitsija sekä asukkaat itse. Vuonna 2019 pihalla tehtiin maarakennus- ja kivitöitä sekä osa suunnitelman istutuksista. Kun suunniteltu piha oli toteutettu, ilmoitti asiakas nälkänsä kasvaneen ja työn alle otettiin yläpihan suunnittelu. Keväällä 2020 Pihaus aloitti yläpihan kunnostuksen ja viimeisteli toteutuksen yhdessä asiakkaiden kanssa. Onnistuneen työn tuloksena syksyllä saimme iloksemme kuulla, että piha on voittanut paikallisen Kaunein kotipiha -sarjan ensimmäisen palkinnon.

 

Työmaa alkoi purkutöillä. Pihalta säästettiin useita kauniita ja terveitä kasveja jatkokäyttöön, jotka säilytettiin tontin takaosassa ylätasanteella.

 

Maansiirrot ja pohjat tehtiin ensimmäisenä. Tontille tehtiin samalla salaojitus ja sadevesijärjestelmä.

 

Keväällä 2020 jatkoimme yläpihan kunnostamista. Aloitimme maanvaihdolla, mutta nyt työskentelimme lapioiden ja nostoauton avulla, sillä valmista pihaa ei voitu käyttää koneidenkulkureittinä.

 

Maa-ainekset ja materiaalit nostettiin nostoautolla talon yli, sillä rinnetontilla kulku työkoneilla oli mahdotonta. Tätä varten hankittiin katulupa ja nostot suunniteltiin etukäteen, jolla minimoitiin nostoauton ja kadun käytön aika.

Toukokuun sää vaihteli lämpöisestä aurinkoisesta säästä lumisateeseen, työt onnistuivat siitä huolimatta.

Piha henkii entuudestaan rakkautta luontoa ja pihaympäristöä kohtaan. Koko takapihan eteen on nähty paljon vaivaa ja ylätasanteella on upeat puitteet maisemasta ja puutarhasta nauttimiseen. Tarkoituksena oli lisätä viihtyvyyttä puutarha-alueelle ja käytännöllisyyttä turhan jyrkille nurmiauleille. Pihamökin viereen perustettiin istutuslaatikoita hyötykasveille ja jyrkälle nurmialueelle jatkettiin upeaa istutusaluetta. Istutusalueita suunniteltiin houkuttelemaan perhosia ja pölyttäjiä.

Kokonaisuudessaan piha on nyt eheä kokonaisuus, runsas ja monitasoinen.

Ensimmäisen kasvukauden jälkeen kasvit olivat lähteneet hurjalla vauhdilla kasvamaan. Kukkaloistoa on kuvakaupalla, projekti oli erittäin antoisa ja lopputuloksesta olemme ylpeitä.

Päivitys 2021 vuoden heinäkuulta:

 

ENNEN JA JÄLKEEN

 

 

 

 

 

Suunnittelija: Jenna Pelttari, Pihaus Oy

Kaivinkonetyöt ja salaojat: Maanrakennus T. Koskinen Oy

Kivityöt: Maanrakennus T. Koskinen Oy ja asiakas itse

Viher- ja puurakentajat: Pihaus Oy ja Souvi osk

Sähkötyöt: Asiakas itse

Kuljetus- ja nostopalvelut: Kuljetus-ja nostopalvelut Alastalo Timo