Istutusaltaan rakentaminen, Hämeenlinna 2017

Istutusaltaan rakentaminen, Hämeenlinna 2017

Hämeenlinnan keskustassa, Arvi Kariston kadulla, taloyhtiölle rakennettiin uusi istutusallas. Taloyhtiön sisäpihan (https://www.pihaus.fi/referenssit/kohde/palokunnankatu-hameenlinna-2017/) suunnittelin saman vuoden kevättalvella ja se toteutettiin saman vuoden kesällä. Sisäpihan kunnostuksesta innostuneena taloyhtiö tilasi myös pysäköintipaikkojen yhteydessä olevan istutusalueen kunnostamisen.

Suunnittelusta vastasi siis Pihaus ja rakentaminen toteutettiin yhteistyössä Unelmpihan ja Linnan Pihasuunnittelun kansa.

Vanhat kurtturuusut poistettiin ja tilalle rakennettiin betonimuurikivistä istutusallas. Istutusallas suunniteltiin siten, että se on saman henkinen kohteen sisäpihan kanssa. Muuriksi valittiin sama kivi kansikivineen, kuin sisäpihalla.

Kasvivalinnoissa käytettiin saman henkisiä kasveja. Täysin samoja kasveja ei voitu käyttää, sillä kasvuolosuhteet ovat erilaiset. Sisäpiha kylpee paahteisessa auringossa kun tämä alue on varjossa suuren osaa päivästä. Sisäpihalla on käytety isoa kivilohkaretta, joka tässä kohteessa korvattiin pienemmällä singelillä.

Tilaajan toiveena oli hyödyntää olemassa olevat istutusruukut, joten ne löysivät paikkansa altaasta.

Istutuksia suunniteltaessa on huomioitu kauniit syysvärit ja ympärivuotinen viihtyisyys. Keväällä katseen kiinnittää sirotuomipihlat, jotka valittiin tähän kohteeseen yksirunkoisina puina. Keväällä niiden lehdet ovat ruskean punaiset ja kukinta on valkoinen. Kesää kohden niiden lehdet saavat vihreän värin ja muuttuvat jälleen oranssinpunaisiksi syksyllä. Muurin yli kasvavan lamoherukan kaunis kasvutapa ja syksyllä oranssinpunainen syysväri ilahduttavat ohikulkijoita. Ruukkuihin istutettu viiruhelpi, tuo valoisuutta varjoon valkoisilla raidoillaan. Kyseinen kasvi on voimakkaasti leviävä, mutta ruukkuun istutettuna se ei pääse leviämään hallitsemattomasti. Kaverikseen viiruhelpi sai loppukesästä kukkivan punaluppion. Marjakuuset tuovat vihreyttä lehdettömään vuoden aikaan.

Vierailin kohteessa elokuussa 2018.

Ilkoseni huomasin, kuinka viereisen virastotalon neidot olivat mieltäneet istutusaltaan mukavaksi kahvitaukopaikaksi. Neitojen luvalla sain kuvata heidät.

Altaan kasvillisuus voi hyvin ja näyttää upealta!